De opleiding

Tijdens de opleiding Leisure Management ontwikkel je verschillende competenties die je later nodig hebt om een functie als vrijetijdsmanager uit te voeren. Competent zijn betekent dat je op basis van kennis, vaardigheden en houding bekwaam kunt handelen in een bepaalde situatie. De belangrijkste competenties voor deze opleiding ontwikkel je o.a. door in groepjes met studiegenoten te werken aan projecten. De projecten en opdrachten komen uit de praktijk of zijn aan de praktijk ontleend. Je schrijft bijvoorbeeld een projectplan voor een evenement of je voert een interne analyse van een museum uit.

Naast het werken aan projecten volg je hoor-, gast- en werkcolleges, trainingen en coaching. Ook ga je op stage en neem je deel aan excursies en studiereizen. Gedurende de hele opleiding staat de praktijk centraal en werk je actief samen met het werkveld.

De competenties

De volgende competenties staan centraal tijdens de opleiding:

 • Bedrijfsvoering
  Je weet alles van bedrijfsvoering en economie. Je draagt bijvoorbeeld zorg voor een gezonde exploitatie van een congrescentrum, attractiepark of voetbalstadion.
 • Imagineering
  Je bedenkt creatieve en vernieuwende concepten voor vrijetijdsproducten en werkt deze uit. Je denkt bijvoorbeeld na over hoe je bekende merken als Hema, Harley Davidson en Disney een deel van het leven van groepen mensen kunt maken.
 • Projectmanagement
  Je houdt van A tot Z de realisatie van een vrijetijdsproduct in de gaten. Denk aan de organisatie van de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht of aan een popfestival als Pinkpop.
 • Marketing
  Je weet een product ’in de markt te zetten’. Je maakt bijvoorbeeld een marketingplan voor een multicultureel festival en ontwikkelt promotiemateriaal.
 • Leisure regie
  Je ziet kansen en maakt plannen voor de lange termijn. Je zorgt voor de verbinding tussen partijen. Denk aan sportstimuleringsbeleid of beleid voor de inrichting van de binnenstad als locatie voor vrijetijdsbesteding.

Het managen van (vrije) tijd

'Vraag me iets te organiseren en ik zet het zonder problemen of onzekerheid voor je neer.'

Hoe komt Marjoleijn zo zeker van haar zaak? Lees het in haar blog.

Verkorte trajecten

Het reguliere programma van deze opleiding duurt vier jaar, maar snellere routes zijn mogelijk. Heb je een vwo-diploma of heb je een hbo- of wo-opleiding gevolgd, dan kun je in aanmerking komen voor een verkort traject.

Voor havisten die de stap naar hbo nog iets te groot vinden, biedt NHTV in samenwerking met de Rooi Pannen het traject mhbo evenementen aan. Je studeert eerst twee jaar op mbo-niveau bij De Rooi Pannen in Tilburg. Dit sluit je af met een mbo-diploma op niveau 4. Aansluitend studeer je verder aan NHTV Breda en haalt na drie jaar je bachelor diploma.

Varianten

Leisure Management wordt ook in het Engels aangeboden. Het Engelstalige hbo bachelorprogramma heet International Leisure Management. Het is ook mogelijk om aan NHTV een driejarige wetenschappelijke opleiding te volgen op het gebied van vrije tijd, Bachelor of Science Leisure Studies.