english | nederlands
Vrijetijdsmanagement

De opleiding

Als vrijetijdsmanager kun je aan de slag in een zeer brede sector in veel verschillende functies. Om je hier goed op voor te bereiden, ontwikkel je verschillende competenties:

 • Bedrijfsvoering
  Je weet alles van bedrijfsvoering en economie. Je draagt bijvoorbeeld zorg voor een gezonde exploitatie van een congrescentrum, attractiepark of voetbalstadion.
 • Imagineering
  Je bedenkt creatieve en vernieuwende concepten omtrent vrijetijdsproducten en werkt deze uit. Je denkt bijvoorbeeld na over hoe je bekende merken als Hema, Harley Davidson en Disney een deel van het leven van groepen mensen kunt maken.
 • Projectmanagement
  Je houdt van A tot Z de realisatie van een vrijetijdsproduct in de gaten. Denk aan de organisatie van de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht of aan een popfestival als Pinkpop.
 • Marketing
  Je weet een product ’in de markt te zetten’. Je maakt bijvoorbeeld een marketingplan voor een multicultureel festival en ontwikkelt promotiemateriaal.
 • Leisure regie
  Je ziet kansen en maakt plannen voor de lange termijn. Je zorgt voor de verbinding tussen partijen. Denk aan sportstimuleringsbeleid of beleid voor de inrichting van de binnenstad als locatie voor vrijetijdsbesteding.

Het managen van (vrije) tijd

'Vraag me iets te organiseren en ik zet het zonder problemen of onzekerheid voor je neer.'

Hoe komt Marjoleijn zo zeker van haar zaak? Lees het in haar blog.   

Verkorte trajecten

Het reguliere programma van deze opleiding duurt vier jaar, maar snellere routes zijn mogelijk. Heb je een vwo-diploma of heb je een hbo- of wo-opleiding gevolgd, dan kun je in aanmerking komen voor een verkort traject. Ook op basis van elders verworven competenties zijn soms kortere studieroutes mogelijk. Deze competenties kun je bijvoorbeeld hebben verworven tijdens een baan in het werkveld.

Varianten

Vrijetijdsmanagement wordt ook in het Engels aangeboden. Het Engelstalige hbo bachelorprogramma heet International Leisure Management. Het is ook mogelijk om aan NHTV een driejarige wetenschappelijke opleiding te volgen op het gebied van vrije tijd, International Leisure Studies.

Vraag een student

Nikki studeert Vrijetijds- management. Zij geeft antwoord op al je vragen over deze opleiding en over NHTV.