De opleiding

Tijdens de opleiding Leisure & Events Management ontwikkel je verschillende competenties die je later nodig hebt om een functie als leisure manager uit te voeren. Competent zijn betekent dat je op basis van kennis, vaardigheden en houding bekwaam kunt handelen in een bepaalde situatie. De belangrijkste competenties voor deze opleiding ontwikkel je o.a. door zowel in groepjes met studiegenoten als individueel te werken aan opdrachten uit het werkveld (real life cases). Je schrijft bijvoorbeeld een doelgroepanalyse voor een attractiepark of je voert een doelgroepanalyse uit voor een producent van dance-events.

Naast het werken aan projecten volg je hoor-, gast- en werkcolleges, workshops en coaching. Ook ga je op stage en neem je deel aan fieldtrips en studiereizen. Gedurende de hele opleiding staat de praktijk centraal en werk je actief samen met het werkveld. Zo doe je veel ervaring op en kun je alvast een goed netwerk opbouwen.

De competenties

Tijdens je opleiding is er aandacht voor de volgende elementen:

 • Imagineering
  Hoe ontwikkel ik creatieve en innovatieve concepten? Je leert creatieve en vernieuwende leisure producten te ontwikkelen en werkt deze uit. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van concepten voor bekende merken als Hema, Mysteryland of Disney.
 • Running businesses
  Hoe organiseer ik een bedrijf? Hoe stuur ik mensen aan? Hoe creëer ik een optimale gastbeleving? Je weet alles van hospitality en het runnen van een bedrijf. Je draagt bijvoorbeeld zorg voor een gezonde exploitatie van een dance-event, attractiepark of voetbalstadion.
 • Leisure Productions
  Hoe organiseer ik alles? Hoe zet ik een project op? Je kunt de realisatie van een leisure product van begin tot het einde uitvoeren en in de gaten houden. Denk aan de organisatie van de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht of aan een popfestival als Pinkpop.
 • Design and Marketing
  Hoe vertel ik online en offline het verhaal van mijn bedrijf? Hoe trek ik de juiste mensen? Je kunt producten ’in de markt te zetten’. Je maakt bijvoorbeeld een marketingplan voor een multicultureel festival en ontwikkelt een social mediaplan voor een poppodium.
 • Stakeholdermanagement
  Met wie kan ik het beste samenwerken? Welke partners zijn belangrijk? Je ziet kansen en maakt plannen voor de lange termijn. Je zorgt voor de verbinding tussen partijen. Denk aan sportstimuleringsbeleid of beleid voor de inrichting van de binnenstad als locatie voor vrijetijdsbesteding

Het managen van (vrije) tijd

'Vraag me iets te organiseren en ik zet het zonder problemen of onzekerheid voor je neer.'

Hoe komt Marjoleijn zo zeker van haar zaak? Lees het in haar blog.

Verkorte trajecten

Het reguliere programma van deze opleiding duurt vier jaar, maar snellere routes zijn mogelijk. Heb je een vwo-diploma of heb je een hbo- of wo-opleiding gevolgd, dan kun je in aanmerking komen voor een verkort traject.

Voor havisten die de stap naar hbo nog iets te groot vinden, biedt NHTV in samenwerking met de Rooi Pannen het traject mhbo evenementen aan. Je studeert eerst twee jaar op mbo-niveau bij De Rooi Pannen in Tilburg. Dit sluit je af met een mbo-diploma op niveau 4. Aansluitend studeer je verder aan NHTV Breda en haalt na drie jaar je bachelor diploma.

Varianten

Leisure & Events Management wordt ook in het Engels aangeboden. Het Engelstalige hbo bachelorprogramma heet International Leisure & Events Management. Het is ook mogelijk om aan NHTV een driejarige wetenschappelijke bachelor- en masteropleiding te volgen op het gebied van leisure, Bachelor of Science Leisure Studies en aansluitend de Master of Science Leisure Studies.