Deficiënties

Je wilt een opleiding gaan volgen waarvoor je niet de juiste vakken hebt. Je hebt dan één of meer zogeheten deficiënties.

Deficiënties kun je op verschillende manieren wegwerken:

 • door een deelcertificaat te halen bij

  • een (schriftelijke) onderwijsinstelling
  • het Volwassenen/Avondonderwijs
  • een particuliere instelling

 • door zelfstudie en het staatsexamen te doen. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met de decaan van je middelbare school. 

Een deficiëntie wegwerken bij NHTV

NHTV biedt studenten die zich inschrijven bij NHTV de mogelijkheid een deficiëntietoets economie of M&O te doen. Deze toetsen worden afgenomen op het eindexamenniveau van havo 5.

Let op: Met het profiel vwo C&M ben je na het afleggen van een deficiëntietoets (op havo niveau) niet toelaatbaar tot een verkort traject.

Meer informatie en inschrijven voor de deficiëntietoets

Stuur een e-mail naar de opleiding van je keuze waarin je aangeeft voor welk vak je de deficiëntietoets(en) wilt doen. E-mailadres:  

International Facility Managementfacilitymanagement@nhtv.nl
International Hotel Managementhotelmanagement@nhtv.nl
 • Associate degree Toerisme
 • Tourism Management
 • International Tourism Management
Laros.r@nhtv.nl
 • Leisure & Events Management
 • International Leisure & Events Management
IntakeLeisure@nhtv.nl

              
Je inschrijving is definitief zodra wij van jou het ingevulde aanmeldingsformulier en de betaling hebben ontvangen én jij van ons een bevestiging hebt gekregen.

Let op:

Deelname aan een deficiëntietoets kan alleen als je als aankomend student bij NHTV bekend bent. Je moet je dus via Studielink hebben aangemeld. Houd hierbij de deadline voor de opleiding in de gaten.

Wanneer vindt de deficiëntietoets plaats?

Voor de opleidingen Leisure & Events Management en International Leisure & Events Management vindt de deficiëntietoets plaats op 15 maart 2018 bij de Academy for Leisure, Archimedesstraat 17 in Breda. Voor de overige opleidingen op 21 juni 2018 op de hoofdlocatie van NHTV: Mgr. Hopmansstraat 1, Breda.

Kosten

Meedoen aan de deficiëntietoets kost € 69.

Examenstof

De toetsen worden afgenomen op het eindexamenniveau van havo 5. Voor economie en M&O toetsen wij de domeinen die bij het centraal examen worden getoetst. De inhoud van de examenprogramma's kun je terugvinden op www.examenblad.nl. Hier vind je ook oude examens om te oefenen.

Te bestuderen literatuur

Je kunt elke methode die op middelbare scholen wordt gebruikt inzetten om op havo 5 niveau te komen. Veel gebruikte en goede methodes die wij kunnen aanbevelen zijn: 

VakMethode
EconomieIndex
Pincode
Praktische Economie
M&OM&O in Balans
200% M&O

Daarnaast bevelen wij voor economie en M&O een examenbundel aan. De stof staat daarin inhoudelijk samengevat en er staan uitgewerkte examens in. Je vindt het aanbod van examenbundels op www.samengevat.nl.

Begeleiding door NHTV

NHTV biedtongeveer 6 weken voor de afname van de toets begeleiding aan. Deze begeleiding gebeurt hoofdzakelijk per e-mail en vindt vraag gestuurd plaats. Dit betekent dat je vragen duidelijk vooraf  dient te formuleren, zodat de docent direct kan inspelen op de door jou ervaren problemen met de stof. Er vindt ook 1 of 2 keer een begeleidingsbijeenkomst plaats.