Jan Pijpers - IGAD-Visual Design - 2010

Technical Artist bij Square Enix, Tokyo - Japan

Wat houdt dat precies in?Momenteel ben ik werkzaam als Technical Artist binnen de Advanced Technology Division bij Square Enix Tokyo Japan. Hier houdt dat in dat ik de artists en onderzoekers ondersteun bij het creëren van software om hun ‘pipeline’ en workflow te verbeteren. Ik deel mijn kennis van goede praktijken voor artists en bedenk manieren waarmee ze hun dagelijkse taken sneller kunnen uitvoeren. Daarnaast ben ik bezig met de ‘facial animation pipeline’ en alle bijbehorende aspecten, variërend van ‘motion capture’ tot ‘runtime lip-sync’.          
 
Wat houdt je alert in deze functie?In deze functie is het belangrijk om problemen in de ‘art pipeline’ in de gaten te houden. Alles wat gemodelleerd, geanimeerd en geëxporteerd wordt, kan worden verbeterd en vergemakkelijkt. Er is een mooi citaat:

“It isn’t the mountain ahead that wears you out;
it’s the grain of sand in your shoe.” -Robert W. Service


En hij had gelijk. Zeker als ‘technical artist’ probeer je dat korreltje zand of kleine steentje in je schoen te vinden en het eruit te halen. Het werk zelf moet nog steeds gedaan worden, maar juist het ontdekken van die kleine foutjes of steeds terugkerende taken kan de productietijd aanzienlijk verlagen en de werkstroom versnellen.
 
Advies aan studenten:Zorg er in de eerste plaats voor dat je plezier hebt in wat je doet, wat voor studie je ook kiest. Je zal waarschijnlijk voor de rest van je leven in dit vakgebied werken, dus zorg ervoor dat het iets is wat je leuk vindt om te doen. Kies dus geen opleiding omdat je niet weet wat je anders moet doen. Dat is niet alleen zonde van je eigen tijd, maar ook van die van je docenten.
Een ander, toch wel belangrijk advies is: zorg ervoor dat je aan het eind van je studie goed weet wat je wil doen in het vakgebied van game development. Solliciteer nooit bij een studio en zeg dat je alles aan wil pakken, want daarmee verlaag je je kans om aangenomen te worden met 75%. Maak hen duidelijk dat je gespecialiseerd bent in een bepaald aspect, zodat ze weten waarvoor ze jou precies kunnen aannemen, maar vergeet niet erbij te vermelden dat je ook ervaring op andere vlakken hebt.
Uiteindelijk gaat het erom dat je er flink tegenaan moet en dat je hard moet werken om ergens te komen. Het is een werkveld waarin veel mensen proberen binnen te komen, dus moet je goed worden in wat je doet. Als je ervoor zorgt dat jij die persoon bent die goed is in zijn/haar werk, dan zijn de mogelijkheden eindeloos.
 
LinkedIn profiel