News

GAME RULES in Stedelijk Museum Breda

GAME RULES is een presentatie met werken van de jonge game developers en kunstenaars Anastasia Opara en Oskar Stålberg. Beiden maken gebruik van procedural content generation, een bekende methode in de game-industrie. Hierbij worden beelden en virtuele ruimtes automatisch geproduceerd op basis van algoritmes. Ook de gebruiker kan daarbij een rol spelen. Beiden laten in GAME RULES een aantal actuele voorbeelden zien.

Oskar Stålberg (SE) combineert dit zelf-genererende vermogen van algoritmes met de schoonheid van handmatig vormgegeven content. Door Stålberg geïllustreerde modules vormen het uitgangspunt voor een oneindige hoeveelheid mogelijkheden om virtuele omgevingen te construeren en deconstrueren. In Brick Block gaat het letterlijk om het opbouwen en afbreken van architecturale vormen, in Planet vraagt hij de speler zelf keuzes te maken in het ‘bekleden’ of het creëren van een wereld, die veel overeenkomsten heeft met de aarde.

Anastasia Opara (RU) is gefascineerd door de relatie tussen computers en kunst. Ze gebruikt procedural content generation als tool voor haar kunst: in plaats van een penseel gebruikt zij een algoritme. Volgens Opara wordt kunst vaak als een 'menselijke' vaardigheid beschouwd. Ze ziet het als een uitdaging om het menselijke aspect in kunst te vertalen naar de computer. Haar geanimeerde geometrische loops zijn een ode aan de schoonheid van de mathematica. Anastasia Opara studeerde aan de gamesopleiding van NHTV Breda University of Applied Sciences.

De presentatie GAME RULES is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Breda en NHTV Breda University of Applied Sciences, als onderdeel van de Everything Procedural Conference op 25 april 2018.

Opening GAME RULES

De opening van GAME RULES vindt plaats op 25 april van 19:00 – 21:00 uur in Stedelijk Museum Breda. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Programma

19.30 –  Introductie, Dingeman Kuilman, directeur Stedelijk Museum Breda
19.45 – Introductie van het thema en de kunstenaars, Zoran Arizanovic, lector NHTV Breda University of Applied Sciences
20:15 – Mogelijkheden voor persinterviews
21:00 – Einde

Voor aanmeldingen, interviews en beeldmateriaal kunt contact opnemen met Birgitte Birnie, Stedelijk Museum Breda, e-mail: birgitte@stedelijkmuseumbreda.nl  / telefoon: 06 815 22560 of met Anouck Storms, NHTV Breda University of Applied Sciences, e-mail: pers@nhtv.nl / telefoon: 076 533 22 07.

Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is een jong stadsmuseum. We presenteren het rijke erfgoed van Breda en vertellen daarbij bekende en onbekende verhalen. Daarnaast maken we tentoonstellingen op het gebied van beeldende kunst, met een accent op digitale cultuur. In projectruimte NEXT organiseert het museum o.a. participatieprojecten en educatieve programma’s.