De niveaus

NHTV biedt opleidingen op het niveau van hoger beroepsonderwijs (hbo):

  • associate degree 
  • hbo-bachelor
  • hbo-master

Daarnaast biedt NHTV, als enige hogeschool in Nederland, ook opleidingen op het niveau van wetenschappelijk onderwijs (wo):

  • wo-bachelor
  • wo-master

Associate degree

Een Associate degree is een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs. Het is onderdeel van een bacheloropleiding aan een hogeschool. Het niveau ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Vooral mbo-4 studenten en mensen met een aantal jaren werkervaring vergroten met de Associate degree hun kansen op de arbeidsmarkt. Na twee jaar studie krijg je een erkende graad, de Associate degree. NHTV biedt een Associate degree opleiding aan op het gebied van toerisme. Na deze opleiding kun je direct aan de slag in een assistent-management functie of direct doorstuderen voor je bachelor.

Hbo-bachelor

Een hbo-bachelor is een vierjarige studie in het hoger beroepsonderwijs. In veel gevallen komen vwo’ers (en soms ook mbo’ers) in aanmerking voor een verkort traject van drie jaar. Havisten volgen het reguliere traject van vier jaar. Tijdens je studie ontwikkel je competenties (een combinatie van houding, vaardigheden en kennis) die je later nodig hebt in de beroepspraktijk. Naast het volgen van klassikaal onderwijs, werk je veel in project- en werkgroepen met andere studenten en docenten. Ervaring opdoen in de praktijk, door middel van projecten en stages in samenwerking met het werkveld, vormt een belangrijk deel van je studie. Met je hbo-bachelordiploma op zak kun je (soms na het volgen van een pre-master) doorstromen naar een hbo-masteropleiding voor meer verdieping in het vakgebied. NHTV biedt diverse Nederlandstalige en Engelstalige hbo-bachelors aan.

Hbo-master

Na het behalen van je hbo-bachelor kun je (in de meeste gevallen) direct doorstromen naar een hbo-master die aansluit bij jouw bachelor. De meeste masters vragen nog één jaar extra studietijd. Tijdens dat jaar verdiep je je in een actueel onderwerp uit je bacheloropleiding, waarmee je je kennis en dus je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot. NHTV biedt diverse Engelstalige hbo-masters aan.

Wo-bachelor

Een wo-bachelor is een driejarige studie aan een universiteit. In deze studie leer je hoe je zelfstandig onderzoek doet en vraagstukken oplost op wetenschappelijk (abstract) denkniveau. Je volgt meestal hoorcolleges met een groot aantal studenten in een collegezaal. Verder wordt er een grote dosis zelfstudie en discipline van je gevraagd. Met een wo-bachelordiploma kun je in de meeste gevallen direct doorstromen naar een hbo- of wo-master die aansluit bij jouw vooropleiding. Speciaal voor vwo’ers biedt NHTV (als enige hogeschool in Nederland) wo-bachelors aan. Op het gebied van Toerisme doen we dit in samenwerking met Wageningen University. Daarnaast hebben we een wo-bachelor op het gebied van Leisure (Vrije tijd).

Wo-master

Na het behalen van je wo-bachelor kun je in de meeste gevallen direct doorstromen naar een wo-master op een universiteit. Ook met een hbo-bachelor kun je doorstromen naar een wo-master. Bij NHTV kun je in het vierde jaar een pre-master volgen of een speciaal honourstraject waarmee je rechtstreeks kunt doorstromen naar een wo-master. Een wo-master duurt meestal een jaar en biedt wetenschappelijke verdieping op de wo-bachelor die je hebt gevolgd. NHTV biedt in samenwerking met Tilburg University een wo-master aan (als enige hogeschool in Nederland) op het gebied van Leisure (Vrije tijd).