NHTV-onderzoekers Bouwer en Van Leeuwen verkennen de filosofische basis van leisure in hun nieuwe boek

Leisure is leuk en inspireert ons, het brengt ons in contact met anderen en maakt ons leven beter… maar welke diepere betekenissen liggen verborgen in deze activiteiten? Hoe kunnen eenvoudige hobby’s en grote evenementen, sport en kunst, en alles daartussenin, een bijdrage leveren aan het leiden van een goed leven?

Kracht van leisure

In 'Philosophy of Leisure: Foundations of the Good Life, analyseren Johan Bouwer (lector Ethiek in Onderneming en Professie aan NHTV Breda) en Marco van Leeuwen (senior docent filosofie en coördinator van de universitaire bachelor ‘Leisure Studies’ aan NHTV Breda) kernthema’s uit de lange traditie van de westerse filosofie – vrijheid, betekenisvolle ervaringen, persoonlijke identiteit en ethiek – om uit te kunnen leggen hoe leisure een indrukwekkende kracht kan zijn in het midden van onze moderne levensstijl en economie.

Uitdagingen

Het boek kaart ook enkele uitdagingen aan die de komende jaren binnen de vrijetijdwetenschap, filosofie, psychologie en sociologie belangrijk zullen zijn – de rol van online leisure en lichamelijke interactie, de zoektocht naar spirituele groei, de voorwaarden voor het maximaliseren van welzijn – en hoe leisure kan helpen in het activeren en kanaliseren van de kracht van verhalen, speelsheid, creativiteit en inspirerende sociale interactie, om daarmee de wereld beter te maken.

Publicatie-referentie

Bouwer, J. and M. van Leeuwen (2017), Philosophy of Leisure: Foundations of the Good Life, London/New York: Routledge. Meer informatie en bestelpagina van de uitgever.