Oud-studente NHTV wint met documentaire award in Hollywood

BREDA - Charlotte Driessen, alumna van de NHTV-opleiding International Media and Entertainment Management, heeft een Independent Documentary Award gewonnen met haar eerste film ‘Kuluut’, die gaat over haar 5-jarige neefje met een zeldzame afwijking.

De 25-jarige Bredase heeft in haar eigen zoektocht naar geluk haar oom, tante en twee neefjes gevolgd voor haar documentaire. “Mijn jongste neefje heeft het Bohring-Opitz syndroom. Vaak wordt een syndroom gelijk negatief geassocieerd. In mijn documentaire wil ik laten zien hoe je gelukkig kunt zijn ondanks de lastige situatie. Ik heb ervan geleerd dat je geluk zelf in de hand hebt, ook in situaties waar mensen het niet in zullen begrijpen.”

Het Bohring-Opitz syndroom zorgt ervoor dat patiënten ernstig verstandelijk gehandicapt zijn. Ze hebben afwijkingen in het gelaat en kampen met verschillende andere aangeboren lichamelijke problemen. Wereldwijd zijn er maar veertig kinderen waarvan bekend is dat ze dit syndroom hebben. “Als mijn neefje in zijn box naar mij toe tijgert, dan geeft dat mij een gevoel van ultiem geluk.”

“Een aantal weken geleden heb ik mijn documentaire voor een aantal filmfestivals ingeschreven, maar ik dacht dat daar niks uit zou komen”, vertelt de International Media & Entertainment Management alumna. “Toen ik hoorde dat ik door was naar de halve finale, stond mijn wereld al op z’n kop. Dat gevoel wilde ik vasthouden omdat ik niet verwacht had nog verder te komen. Wie had nou gedacht dat een 25-jarige snotaap uit Breda met haar eerste film meteen een award wint.”

In november 2016 is haar film in het Chassé Theater in Breda in premiere gegaan. “Mijn oom en tante hebben de documentaire toen ook voor het eerst gezien. Ze waren ontroerd en huilden van blijdschap. Mijn neefje wordt waarschijnlijk niet oud en op deze manier geef ik hen toch een mooi document over hem. Onze band is door de documentaire ook alleen maar sterker geworden.”

Het blijde nieuws van haar overwinning heeft ze via de mail gehoord. “Het was hier ‘s nachts dus vanwege het tijdsverschil konden ze niet bellen. Het stond ook nog op de website en het platform via waar ik me heb ingeschreven.”

De documentairemaakster heeft VIP-pas gekregen voor het festival volgend jaar. “Ik mag rode loper-interviews geven en ik kan netwerken. Daarnaast mag ik daar mijn certificaat en award in ontvangst nemen"

Bekijk de trailer op Youtube 

Bron: Bredavandaag