The Creative Lab NHTV Breda maakt eerste film met Holografische Beelden

The Creative Lab van NHTV Breda pakt graag ambitieuze, baanbrekende en grensverleggend projecten op. Helemaal als het deelname betreft aan het Go Short International Film Festival in Nijmegen. Dit jaar heeft Creative Lab, in samenwerking met Cradle, besloten om de Microsoft’s HoloLens headset te gebruiken als innovatief onderdeel van het project. Wat de HoloLens in essentie doet is de realiteit uitbreiden met holografische objecten die in je omgeving ontstaan. De korte film die zo ontstaan is en deelneemt aan het Go Short Festival heet: ‘’The Dancer Awakens”.

Het verhaal gaat over een danseres die opgesloten raakt in een muziekdoos. In eenzaamheid moet zij haar angst overwinnen en proberen te ontsnappen. Op haar missie om te ontsnappen krijgt de danseres te maken met obstakels die ze moet zien te overwinnen.

De film bestaat uit holografische (3D) beelden waar je zelf helemaal omheen kunt bewegen. Zo kun je de film en het verhaal vanuit alle hoeken volgen en opnemen. Dit zorgt voor een meeslepende en onwerkelijke ervaring die je aan het denken zet over wat de toekomst wel niet teweeg kan brengen.

Motion Capture

De complexe technologie is mede mogelijk gemaakt door het werk van de studenten aan de opleiding International Game Architecture and Design aan NHTV Breda. Een merkwaardig feit is dat de korte film is opgenomen zonder camera’s. Toch lijkt het alsof je een echte film aan het bekijken bent. Dit komt door de Motion Capture technologie. De danseres heeft tijdens het opnemen van de film een Motion Capture pak aan dat haar bewegingen tot in detail opneemt, vervolgens worden haar bewegingen getransformeerd naar grafische beelden.

Het verhaal

Het verhaal, dat overigens geen dialoog heeft, wordt verteld door middel van vormen en dans, zegt Mike Klaassen, coördinator van het Creative Lab: ‘Het creëren van een verhaal, door middel van objecten en dans die haar gedrag verbeelden, was vanaf het begin al bepaald. Onze ervaring is dat binnen Augmented Reality een film met dialoog de waarnemer afleid en de boodschap moeizaam doet overbrengen. Het verhaal moet kort en duidelijk zijn, vooral bij dit soort projecten’.

Go Short Film Festival

Het Creative Lab van NHTV Breda is een welbekende deelnemer aan het Go Short Film Festival dat dit jaar van 5-9 april plaatsvindt. Hun kernactiviteit is experimenteren en nieuwe toepassingen vinden op innoverende media facetten. Het is daarom van belang dat het Creative Lab wederom met een innoverend project komt. The Dancer Awakens is de eerste film gemaakt met toegevoegde realiteit door middel van holografische verbeelding en dat is sluit goed aan bij de bedrijvigheid binnen het Creative Lab. Om een beter beeld te krijgen bij de werking van de HoloLens, bekijk dit filmpje van Microsoft.

Links: